Voor wie is de cursus organisatieopstellingen en hoe werkt het?

De cursus organisatieopstellingen gaat binnenkort weer van start. Voor de eerst volgende cursus;  klik hier om naar de gezamenlijke  kalender van familie- en organisatieopstellingen te gaan.

1. Voor wie is de cursus organisatieopstellingen geschikt?

De cursus is geschikt voor bestuurders, leidinggevenden, managers en medewerkers die met bezieling succesvol willen zijn vanuit hun hart. Mensen met een ‘open mind’ die behoefte hebben aan een andere benadering in bijvoorbeeld het geval van vastgelopen processen bij hunzelf of in hun organisatie. Voorlopers in motivatie en verbinding maken.

2. Is hij ook geschikt voor een zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak? Of voor een ondergeschikte in een groot bedrijf? Of moet je leidinggevende zijn om er iets aan te hebben?

Jazeker is hij ook geschikt voor mensen die betrokken zijn bij een klein bedrijf. Iedereen die meer inzicht wil in zichzelf en de organisatie.
De cursus helpt een opstelling te ervaren en leert je systemisch waarnemen, denken en handelen. Met een opstelling pak je de problemen echt bij de wortel aan. Dit betekent wel dat je bereid dient te zijn je open te stellen en de moed te hebben onder ogen te zien wat er speelt.

3. Maar als je samen met collega’s komt, durven de mensen zich dan wel open te stellen? Of tonen ze het sociaal verwachte gedrag? Wil je jezelf wel laten zien aan je collega’s?

Onze ervaring is dat als je samen komt er juist een diepere relatie kan ontstaan. Wat je samen ziet zal je samen doorvoelen. Natuurlijk ga je eerst een drempel over, maar er zijn verschillende methoden zodat je alleen laat zien wat binnen jouw grenzen past. Die houden we strikt zuiver. Jij bepaalt wat je laat zien.

4. Hoe werkt een organisatieopstelling eigenlijk? Kun je een voorbeeld geven?

Een organisatieopstelling begint met het inbrengen van een vraag. Wanneer je een vraag inbrengt, plaats je intuïtief representanten of hulpmiddelen voor jezelf en voor andere personen, functies, of onderdelen in de ruimte. Het is een opstelling van je innerlijke beeld. Het is fascinerend om te merken dat bij deze methodiek de representanten vanzelf toegang krijgen tot het veld en de gevoelens en de onderlinge verhoudingen van degene die zij representeren. Daar heb je geen ervaring voor nodig, al kan ervaring wel helpen bij verdieping. De opstelling maakt patronen zichtbaar die zich in de organisatie of bij jouw functie of team voordoen. In onze rol als begeleider bekijken en voelen we waar in de opstelling de balans is verstoord. We gaan op zoek naar een beeld dat een positieve uitwerking heeft op het totale systeem. Het geschetste beeld en de representanten geven aanwijzingen waar iets nodig is, en daarop worden interventies gedaan. Het kan zijn dat representanten een andere plek uitzoeken of een korte boodschap willen delen. Het eindbeeld nemen we gezamenlijk op en de inzichten daaruit zijn voor de vraagsteller.

5. Wat betekent het woord systemisch?

Het woord “systeem” is afgeleid van het griekse woord Sunistania, dat “combineren” betekent. Vanaf je geboorte zit je in een systeem/combinatie, het gezin van herkomst. Dit systeem en de familiesystemen van onze vader en moeder en de verbinding tussen die systemen hebben grote invloed op ons huidige functioneren. Vervolgens komen we na onze geboorte in allerlei andere systemen; onze scholen, onze sportteams, onze verenigingen, onze organisaties waar we werken gedurende onze loopbaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.