De onbewuste/onbekende penwortel van de boom van succes

We zijn als mens allemaal als een zaadje dat alle mogelijkheden in zich heeft om tot een machtige boom van succesvol prachtige bladeren uit te groeien. Hoe meer we ons verschuilen achter andere bomen, hoe minder licht we krijgen. We hebben het zelf te doen. We hebben voedsel nodig, mest en genoeg licht om naartoe te groeien, maar het wezen van een prachtige boom dragen we in ons. De energie hoeven we alleen maar juist te richten.

Als jonge eik, die in het wild groeit, ontwikkelen we al heel snel kwetsbaarheid, als eik in de vorm van een enkele haarfijn dunne penwortel [1] in het zaadje om te overleven, om water te zoeken. Deze penwortel kan wel een meter diepgaan terwijl het boompje nog heel klein is. Als de eik kunstmatig wordt gekweekt in een pot gaat deze penwortel zich als een lus in de pot nestelen. Wanneer de eik uit de pot gehaald wordt om verplant te worden, breekt de penwortel vaak af. Hierdoor wordt de groei van de jonge eik ernstig vertraagd. Alle energie die nodig is om een nieuwe penwortel aan te laten groeien is extra, en soms gaat de boom in dit proces dood. Deze penwortel, wat voor mij de onderstroom representeert wat verbonden is met jouw onbewuste, is bij veel mensen niet bekend.

Een verstandige tuinman zal de tere penwortel afrollen, het uiteinde ondersteunen en de penwortel voorzichtig laten zakken in een diep recht gat van meer dan een meter diep. Dit om de penwortel in al zijn kwetsbaarheid het water te laten vinden wat nodig is voor de boom zijn groei. Dit beetje extra aandacht en ruimte voor het onbekende, de onderstroom, de penwortel, maakt dat het boompje overleeft, sneller groeit en sterker wordt dan zijn gepotte soortgenoten. Zo zie ik systemisch coachen en systemisch werken. Door de juiste aandacht als tuinman aan je eigen onderstroomse tuin of onderstroomse tuin van je cliënten te geven, groeit het moeiteloos succesvolle bos van succes[2].

Met het tot je nemen van systemische kennis, de vitaliteit-principes, die ik in een nog uit te geven boek, ga uitleggen als vogels in de boom van succes, en de onderliggende theorie en praktijkvoorbeelden uit de systemische wereld hoop ik je wat handvatten te kunnen aanreiken om natuurlijk te groeien naar je plek, zodat je werk passend wordt bij wie je bent, en dat hoeft zeker niet te betekenen dat je van baan hoeft te veranderen. Het gaat om mindset, gevoel, beweging en macht vorming van binnen naar buiten zodat jouw energie gaat stromen zoals het van nature de bedoeling is voor jouw bezieling. Hiermee kun je gezonder, vitaler en energieker worden in wat je nu doet, of besluiten dat je iets moet doen wat deze dingen versterkt. Ik hoop dat mijn teksten en eventuele cursus je hierbij helpen!

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Penwortel

[2] John Whitmore, succesvol coachen, coachen: de managementstijl voor betere prestaties van individu en team, 10e volledig herziende druk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.