Deep Democracy en opstellingen, een top duo!

Vanuit mijn werkveld en klanten zie ik de laatste tijd meer de methode van Deep Democracy voorbijkomen. Hier word ik alleen maar blij van. Dit is een methode die de onderstroom benaderd vanuit een concrete werkelijkheid die, wat mij betreft, naadloos aansluit bij de opstellingenwereld.

Interessant is dat in de grondgedachten van Deep Democracy geen opstellingen genoemd worden, maar het lijkt wel of het precies bedoeld is als aansluiting.

Deep Democracy gaat ervanuit dat een meerderheidsstandpunt beter wordt door het minderheidsstandpunt hier op een of andere manier aan toe te voegen. Het idee is dat anders de minderheid niet mee gaat doen en gaat saboteren. Deep Democracy gaat er ook vanuit dat er patronen en dynamieken zijn. En Deep Democracy heeft het over de essentie, synchroniciteit, fractals, quantummechanica, etc. om de onderkant van de ijsberg meer te verklaren.

Opstellingen gaan over deze onderkant, het fundament van jouw bezieling, de organisatiebezieling, de teambezieling. Datgene waarvoor dit bestaat en waar het uit naar voren is gekomen.

Deep Democracy; www.deepdemocracy.nl

De rol van begeleider/teamcoach in Deep Democracy wordt in de opstellingen nog meer uitgediept. Waar men in Deep Democracy spreekt van neutraliteit, spreken we in de organisatieopstellingen context van het ‘niet-weten’ uithouden. Dit kan je alleen maar als je weet waarmee je resoneert in het veld van het team, de organisatie, je loopbaan. Anders wordt je erin ingezogen, waardoor je blik vertroebelt.

Als begeleider/teamcoach heb je een frisse, brede en heldere blik nodig van wie jezelf bent, en wat jouw verhouding is tot de organisatiecontext. Dit verbreedt en verdiept de begeleidersrol uit Deep Democracy. En hiermee kun je onder de ijsberg verblijven en dit uithouden, waardoor er meer naar boven bij jouw klant(en) meer stroming kan plaatsvinden.

In september geef ik voor de 4e keer de basiscursus organisatie- en loopbaanopstellingen, waarbij ook teamopstellingen aan bod komen.

https://www.vindtocht.nl/opleiding-in-organisatieopstellingen/

Dit met voorbeelden uit de eigen praktijk van de cursisten. Als je kennis hebt van Deep Democracy kan dit je helpen om de neutraliteitsdans ten volle te gaan dansen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.