De werking van het geweten

Het woord geweten kennen wij uit iets wat met goed en fout te maken heeft. Je handelt vanuit een goed geweten, je wilt iets doen waarbij je je goed voelt, dat heeft met je geweten te maken. Als je je ergens aan schuldig hebt gemaakt, krijg je een slecht geweten.Het is een soort innerlijk besef van goed en kwaad. Met een gerust geweten ga je de deur uit. Je hebt alles goed achtergelaten. Je hebt naar eer en geweten gehandeld.

Goed en fout zijn relatieve begrippen. Er bestaat geen goed of fout, hoor je vaak. In de ene omgeving is iets heel fout, in een andere omgeving is datzelfde juist goed. Wij mensen leren aan te voelen hoe die codes zijn. Goed gedrag is hierop gebaseerd. Je gedraagt je goed als je je correct houdt aan de geldende regels in dat gezelschap.

Hoe dit werkt aan de buitenkant, kunnen wij ons goed voorstellen. Maar dat dit geweten diep in ons door werkt, en ons ook op onbewust gebied blijft beinvloeden, is minder bekend. Een groepsgeweten of een familiegeweten kan ons gehele leven gaan beheersen en soms in grote problemen brengen.

Op wat is goed en kwaad gebaseerd, waar ons geweten van afhangt. Het blijkt dat dit steeds verschillend is. In de opstellingen zien we dat er verschillende soorten geweten zijn. Zo heb je het groepsgeweten. Iedere groep of familie heeft bepaalde codes en wetten die gelden. Om bij de groep te horen, houd je je daaraan.

Wil je zelf een keer een opstelling doen? Neem contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.