Een goede voorbereiding is (bijna) al het werk, dank jullie wel!

..en een veilige ruimte is essentieel voor mijn werk als opsteller, teamcoach en facilitator.

Vandaag begreep ik het! Waarom gaan sommige opstellingen/workshops in flow en bij gaat het bij andere opstellingen/workshops stroef?

Het heeft alles te maken met de voorbereiding van de organisatie, de vertegenwoordiging van de organisatie die aanwezig is (waarmee ik de voorbereiding heb gedaan) en wat er voor mij op het programma staat.

Is de ruimte veilig genoeg om gevoel te laten stromen? Want als het niet veilig genoeg is, dan kunnen de deelnemers hun vlucht, vecht en bevries reacties niet kwijt, en gaan ze daar juist naartoe…en ja..om dan ze te vragen om naar hun gevoel te gaan is dan vragen om een ‘kat te laten zwemmen’.

Vorige week had ik een schitterende talenten opstellingen workshop, waarover ik eerder geblogd heb op de loopbaan website; https://www.beontop.nl/weet-jij-wel-zeker-wat-je-talenten-zijn/, maar die had niet zo schitterend kunnen zijn zonder de goede voorbereiding van een gewaardeerde collega en haar team. Zij opperde het idee en was ook aanwezig tijdens de workshop. Tijdens de workshop hebben we het eerst over gedrag naar elkaar toe gehad (Insights) en daarna gaf zij een fijne dru-yoga sessie waardoor bij de deelnemers het lijf al aangeraakt werd…

Deze voorbereiding klopte dus als een bus. Daarentegen heb ik een paar keer een opstelling workshop gegeven na een etentje aan een club waarbij men totaal niet voorbereid was op wat er ging gebeuren…je raadt het al..ik moest heel hard werken om ook maar iets te laten vloeien. Natuurlijk werd er ook iets in mij geraakt van, ik moet het goed doen, en mag niet afgaan..maar toch

De meeste keren was de workshop een bijzondere reis waarbij de deelnemers en organisatie geraakt waren in soms een nieuw stuk van de onderstroom die getoond werd. Sommige zakelijke deelnemers hebben later nog een opstelling of coaching sessie aangevraagd om verder te werken aan het aangeraakte stuk(je). Prachtige ervaringen.

Maar die ervaringen komen dus niet alleen door mij, maar juist door de voorbereiding en vertegenwoordiging van de organisatie en de holding space die gecreerd wordt samen.

Hierbij wil ik iedereen bedanken die mij tot nu toe geholpen heeft om mooie opstellingen workshops te kunnen houden, zonder jullie zou ik de opstellingen niet zo hebben kunnen doen als ze gedaan zijn. Dank!

In de toekomst ga ik scherper letten op de voorbereiding. Want de voorbereiding blijkt voor mij dus echt bijna al het werk te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.