Systemisch model

In het bedrijfsleven begint men vaak vanuit omzet, processen en systemen, alles wat zichtbaar is. Leiderschap en cultuurontwikkeling worden gebruikt om strategische doelen te halen.

Vanuit systemische werken begin je bij de oprichter, zijn missie, visie, waarden, de mensen die er werken en de klanten. De organisatie dient de ziel te representeren gebruik maken van de authentieke en congruente cultuurgeschiedenis. Het congruent zijn van Missie, visie, waarde. Authenticiteit en congruent zijn hieraan is belangrijk voor het systemisch perspectief.

Voorbeeld bankiers: Staan in het hart van de samenleving: zij pompen geld rond in de samenleving. Zoals bloed rondgepomt wordt in je lichaam. Door de financiele crisis wordt nu bijna niet rondgepompt zodat de samenleving bijna stil staat. Hart & bloed van de samenleving -> functie collectieve zielsdromen.

Geld is op zichzelf neutraal net als bloed op zichzelf alleen een transportmiddel is. Een zieke bacterie maakt gebruik van het bloed. Een ego-systeem maakt gebruik van geld waardoor het een negatieve annotatie kan krijgen. Eren van de oprichter en eren van het organisatieverhaal tot nu toe is van belang.

Het systemisch organisatiemodel ziet de organisatie als een levend organisme met: ziel/zijn, denken, doen, voelen, hebben. Alle 5 aspecten dienen in evenwicht te zijn. Het is de kunst de organisatie middels deze 5 aspecten te laten landen in haar eigen lichaam. Systemisch werk kan in dit kader bestaan uit bijvoorbeeld een loopbaanopstelling, organisatieopstelling of persoonlijk leiderschaps opstelling. Systemisch werk gaat uit van persoonlijke transformatie als katalysator voor het slagen van de onderneming.

Een Organisatie heeft een vastgenagelde structuur, overlevingsstrategie.  Uit een organisatieopstelling kan een inzicht komen. Begrijpen van dit inzicht door er over te praten werkt al helend (niet analyseren). Organisatieopstellingen kunnen concepten omhoog woelen.

Doe opstellingen met mensen die daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen., zeker als een totale systeemverandering zich voordoet.  De influencers kun je halen uit een krachtenveldopstelling. Hoe verhoudt iedereen zich tot elkaar. Heeft iemand het vermogen of onvermogen van invloed op de laag eronder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.