Over mijn bronnen, jahnu

Mijn bronnen voor opstellingen zijn Bert Hellinger, Boudewijn Lemstra en Hylke Bonnema. De laatste jaren heb ik veel met Hylke Bonnema gewerkt, en veel van hem geleerd, en hij van mij.

Hylke is iemand die al vroeg op zoek ging naar het diepere, andere verhaal. Enerzijds door zijn ondernemende Friese spirit. Hij is getogen als oudste zoon in een Fries ondernemersgezin. Zijn ouders bestierden hun eigen zaak, het Oranje Hotel in Leeuwarden.

Anderzijds werd hij wakker geschud door zijn onrust, veroorzaakt door de leegte van binnen. Een leegte die zich maar niet goed liet vullen, wat hij probeerde met van alles, maar niet lukte. Daarnaast zorgde een ernstig auto ongeluk, door hij veroorzaakt, ervoor dat 2 mensen het leven lieten. Dit gaf hem de directe aanleiding om echt verantwoordelijkheid te gaan nemen.

Hij emigreerde met hulp van mijn lieve hardwerkende vader en moeder naar Amerika. Hier kwam hij tijdens ziujn studie psychologie, sociologie en mythologie in aanraking met therapeutisch lichaamswerk. hij herinnert het zich nog als de dag van gister.

hij liep naar huis na zijn eerste sessie lichaamswerk genaamd Rolfing. hij liep door het prachtige subtropische Balboa park in San Diego.  Toen hij plotseling zijn lichaam kon voelen zoals hij het niet eerder had gevoeld. Hij kon een stroom kracht en vitaliteit voelen, wat hem diep deed glimlachen. Bovendien voelde hij dat hij alles in zijn eigen leven zelf creëerde.

Dit opnieuw wakker worden voor de kracht van het gevoel in het lichaam hielp hem om nog meer koers te gaan zetten.

In deze tijd van ontdekking ontmoette hij ook een bijzondere leraar. Zij hielp hem te zien hoe hij zichzelf afzonderde van anderen. Zij zei tegen hem? Wie denk je wel niet dat je bent, je zonder je af en blaast jezelf op, je verschuilend achter boekenkennis. Denkende dat dat je verder gaat brengen. hij zie het nog voor zich dat hij huilend in haar armen lig en ze hem liet zien dat het goddelijke licht in haar ook in hem stroomt.

Terug in Nederland heeft hij in Leiden zijn studie Psychologie afgerond. In deze tijd eind jaren negentig was hij vooral bezig met de verbinding tussen die diepe transformerende lichamelijke gevoelservaringen en de psychologie. Hier heeft hij ook zijn eind scriptie over geschreven. Hij studeerde toen lichaamsgerichte psychotherapie in een groep in Duitsland, waar hij ook voor het eerst in aanraking kwam met opstellingen.

Dit was thuiskomen, in de opstellingen vond hij die zelfde lichamelijke transformerende kracht, gecombineerd met psychotherapie en een aardse spirituele wijsheid. In die jaren reisde hij de wereld over om veel te leren van Bert Hellinger en de zijnen, naast zijn werk als trainer en zijn eigen praktijk. Hij heeft nog enkele jaren gewerkt bij Nieuwe Dimensies als opsteller om daarna ziche aan te sluiten bij het netwerk van Boer&Croon.

Hij heeft een fijn gezin met twee lieve kinderen Elke en Arke. Zijn ex-vrouw ontmoette hij voor het eerst toen hij ook zijn halfzus voor het eerst ontmoette, die hij zijn hele leven heb gemist. Zij was na een avontuur tussen zijn vader en haar moeder geadopteerd. Toen hij haar ontmoette werd de leegte gedeeltelijk echt gevuld die er altijd was geweest tussen hem en zijn vader, want daar stond zijn zus waar hij niets van af wist. Toen hij haar ontmoette kon hij zijn vader veel beter voelen, waarna hij zelf vader kon gaan worden. Dus na de ontmoeting met zijn zus, kon hij zijn ex-vrouw ontmoeten en met haar dankbaar vader worden.

Zijn droom bestaat er nu uit om de wereld een stukje beter te maken door dit bijzondere diepe verhaal te laten zien. Dit wil hij doen in de wereld, wij kunnen zoveel leren van andere culturen, met name de natuur volkeren.

Hij droomt ervan dit werk, dit veld, dit systemische opstellingen werk verder te ontwikkelen samen met zijn partners, en mensen als ik zelf, klanten en de wereld. Daarbij droomt hij ervan om de leiders van deze wereld te mogen inspireren om dieper naar het verhaal te kijken. Zodat ze misschien wel in 1 keer, een ander, beter, dieper verhaal kunnen zien. Een verhaal dat misschien wel beter voor aan de komende generaties zorgt dan we nu doen.

Het verhaal van Jahnu

Jahnu is een heilige uit een heel oud verhaal. Het verhaal begint wanneer God ‘Shiva’ Jahnu’s heilige land overspoelt. God ‘Shiva’ had per ongeluk de levensrivier ‘de Ganges’, zomaar boven op Jahnu’s heilige land, laten stromen. Buiten zinnen dronk Jahnu toen de levensrivier op. Nadat de Goden aan hem gebeden hadden, liet hij de levensrivier weer stromen. Vanaf dat moment wordt de levensrivier ook Jahnu’s dochter ‘Jahnniva’ genoemd.  Jahnu staat voor de brug naar de onderstroom, naar het nog onzichtbare potentieel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.