Indekken

Je dient je als opsteller en coach goed te beschermen. Dit om je klant zo goed mogelijk ter dienst te zijn. Je dient goed te voelen wat je plek is.  Soms is er geen plek om in het systeem te stappen. Je laat het lot dan bij de systeem-entiteiten.

Je relatie met het veld is van groot belang. Opstelling niet doen op het moment dat je voelt dat je erin gezogen kan worden. Dan afstand nemen, centeren en jezelf beschermen.  Soms kan dit door andere vragen te stellen, dichter naar het gevoel te gaan. Aangeven wat je wel en niet doet. Het systeem kan uitnodigen om persoonlijk te gaan helpen, maar je opdracht moet dan ook echt dat doel hebben. Als je geen invloed qua echt helpen hebt doordat het geen opdracht van de bestuurder/eigenaar is dan je hiervoor indekken.

Als opsteller ervaring opdoen. Hierbij gecentered zijn. De juiste intentie hebben en niet willen fixen. Soms compromisloos zijn zoals het veld je ingeeft. Het niet-weten uithouden.

Als je “afhaakt” ben je te hard aan het werk en kan het zijn dat je de verbinding met de client verliest. Durf om niet met je clienten mee te bewegen maar te voelen wat er is in het hier en nu. Aan wie ben je trouw? Aan het veld of de klant? Gulden middenweg bewandelen.

Oefenen met de volgende randvoorwaarden: Samen op reis, Naieve vragen stellen mag, respect voor elkaar. Het niet-weten uithouden en de “lege” toolkit gebruiken.

Bezien of je een deel wilt afdekken in de opstelling. Vaak komt op een later tijdstip in dezelfde opstelling vanzelf de afdekking ter sprake.

Opletten wanneer er beweging komt in de opstelling.

Soms is er een onbewuste navolgingstendens. Op wie zijn plek sta je dan. Voor wie doe je het allemaal? Bijv. rechtvaardigheidsdrang. Wie in je familiesysteem is verbonden.

Het veld vraagt zonder oordeel naar het verleden te kijken als een geheel te zien omdat het allemaal gezien mag worden. Het veld geeft weer dat we hier ten diepste mee verhouden. Ook de schaduwzaken. Je kunt alleen het hier en nu beinvloeden vanuit het zien an zaken uit het verleden. Schaduwzaken in het hier en nu inspireren je tot dingen.

Het verleden is wat het is, de toekomst is wat het wordt. Het verleden is een collectief evenement zonder oordeel om naar te kijken in het hier en nu. We delen samen een collectieve geschiedenis.

Vrede ontstaat als daders en slachtoffers elkaar vergeven in het hier en nu en het verleden kunnen laten rusten en niet vergeten.

Mensen hebben energetisch in hun veld een collectieve vernietigingsdrang naar alles wat niet menselijk is. Deze vernietigingsdrang en andere diepe driften worden beheerst door een gedegen sterk politiek systeem met een solide rechtstaat. Respect voor macht en orde is van belang.

We dienen goed te kijken naar de onderstroom en samen het verleden te omarmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.