Familieopstellingen

In familie opstellingen helpen wij jou om de niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen te herkennen en zo mogelijk weg te nemen. Hierdoor kun je vrijer, krachtiger, liefdevoller en succesvoller gaan leven.

Een opstelling kan gaan over allerlei uiteenlopende levensvragen of thema’s die je in een nieuw daglicht wilt stellen of waarin je wilt groeien. Het kan bijvoorbeeld gaan over relaties, ziektes, geld of het je niet meer ergens thuis voelen. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat de aanleiding is. Wel is het belangrijk dat je bereid bent om jezelf ‘open’ te stellen.

Wat brengt het jou?

In een familieopstelling brengt een deelnemer een vraag in waar hij of zij mee zit of duidelijkheid over wil krijgen. De andere deelnemers in de sessie worden daarna als ‘representant’ uitgekozen voor de hoofdrolspelers in de vraag. Vaak zijn dit familieleden van degene die het vraagstuk inbrengt. De representanten worden vervolgens door de vragende deelnemer op een plaats in de ruimte ten opzichte van de andere representanten opgesteld, soms deels geholpen door de opsteller. Zo ontstaat er een veld dat achterliggende aspecten van de vraag laat zien. Vaak worden de opgestelde mensen ondervraagt over hun gevoelens en houdingen ten opzichte van elkaar en de situatie en komen zo ‘verstrikkingen’ aan het licht, die hebben geleid tot stagnatie in het leven van de deelnemer. Geregeld is dit echter helemaal niet nodig en wordt dit in de opstellingen als vanzelf ook al duidelijk en brengen de representanten uit zichzelf beweging in de stagnatie en lossen deze hiermede op.

Wat het doen van een opstelling je zeker zal brengen is een diepere verbinding met je ouders en je voorouders. Je gaat je eigen leven beter begrijpen, tegen de achtergrond van de onderstroom in je familie systeem. Je oordelen nemen af en je geluk neemt toe. Je geluk neemt vooral toe om de dingen te gaan zien gewoon zoals ze zijn. Hierdoor voel je je onafhankelijker en vrijer.

Hoe werken familieopstellingen?

Hoe Opstellingen precies werken is moeilijk te verklaren. We weten wel dat er een werkzame kracht in het ‘opstellingen veld’ schuilt. De effecten van een Opstelling kunnen per vraag erg verschillen. Hier is niet iets met zekerheid over te zeggen. In de regel is het versterkend, helend en soms zelfs levens veranderend.

Enkelen deelnemers hebben geschreven over hun ervaringen met Jahnu. Deze kun je lezen in Aanbevelingen.

Familieopstellingen door Hylke Bonnema & partners

Wij werken met wat zich bij jou aandient en blijven dan zo nauwkeurig mogelijk bij deze waarneming. De waarneming van wat we bij jou zien en voelen. Daarnaast gebruiken we natuurlijk alles wat we in het verleden geleerd en gevoeld hebben over hoe familiesystemen werken. Echter, de eigen waarnemingen – zowel die van jou als die van ons – vanuit ons hart zijn altijd het uitgangspunt.

Zelf ervaren via workshops

We kunnen hier nog zoveel over opstellingen schrijven. Het beste is om het een keer zelf te komen ervaren. We hebben hiervoor kennismakingsworkshops. Daarnaast verzorgen we tevens Familieopstellingen Weekenden en Individuele Sessies. Heb je interesse om deel te nemen of heb je nog vragen neem dan even contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.