Consultancy en opstellingen

Opstellingenwerk staat lijnrecht tegenover huidige proces-consultancy. Totale openheid en naiviteit. Intentie en context zijn belangrijk, maar intuitief-zijn is leading. Voorbereiden op inhoud wil niet een betere opstelling creeren. Vertrouwen op het niet-weten en laten leiden door het veld, naieve vragen durven stellen, sturen van de groep zijn belangrijke pijlers.

De ontwikkeling kun je vergelijken met Mondriaan zijn levenslijn. Eerst schilderde hij koeien en weilanden, dit ging langzaam naar zeer abstracte schilderkunst. Opstellingen gaan van zeer concrete kleine zaken naar diepere zielsreizen die het verstand te boven gaan.

Van belang is het gezamenlijk met de klant kunnen vertalen van spiritualiteit en dieper veldwerk naar aarde, organisatiesystemen en context.

Niet-weten toelaten leidt tot eigen ontwikkelingsvraagstukken. Blokkeringen ontstaan door zaken in jezelf die het niet-weten afschermen. Dit kan creeren dat je verbinding zoekt bij klantvraagstukken passend bij je blokkeringen, waardoor je uit het niet-weten gaat.

Kennis voedt intuitie, maar intuitie is leading. Naief en leeg zijn en vragen durven stellen leidt tot connecties. Voorbereiding in inhoud hoeft niet positief te werken. Het gaat om verbinding maken met de klanten. Vragen waar je aan kan denken zijn: Hoe stroomt het geld? Wie is de eigenaar? Wie zijn de klanten?

Het hart is de hoofdstroom. Geen lijst met vragen meenemen, maar op intuitie en regie door het veld de zaak onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.