Bert Hellinger

De grondlegger van familieopstellingen

Wij zijn Bert Hellinger dankbaar voor zijn moed om ons verder te brengen, zonder van te voren te weten waarheen. Deze phenomenologische basishouding, leert ons om te blijven bij wat er is, zonder dat we vanuit een theoretisch referentie kader de werkelijkheid proberen te toetsen. Het leert ons echt waarnemen, hier en nu, van wat we nu meemaken, zien en voelen. Het leert ons om de diepere beweging van het leven te volgen.

Dankbaar zijn we voor Bert zijn moed om zijn waarneming en waarheid uit te spreken, zijn liefde voor het ongeziene, de onderstroom en de wijsheid. Dankbaar zijn we voor zijn gave om goed en slecht te verzoenen om hierdoor werkelijk vrede te kunnen brengen.

Zijn vernieuwende inzichten over de functie van het geweten en de orde van de liefde. Zijn nuchtere en doch diepe spiritualiteit. En ook zijn boefjesachtige glimlach en zijn diepe liefde voor het leven, gewoon zoals het is.

Het ontstaan van familieopstellingen

Bert heeft in zijn jonge jaren de oorlog meegemaakt, al was hij door zijn katholieke ouders behoed voor de nazi’s. Toch moest ook hij uiteindelijk in dienst. Na de oorlog is hij priester geworden en heeft hij jarenlang gewerkt als schoolhoofd in Zuid-Afrika bij de Zulus. Hier zag hij al dat de katholieke mis en de Zulu rituelen veel overeenkomsten hadden. Hier is zijn pad van zelf onderzoek begonnen met o.a dialoog groepen.

Na te zijn uitgetreden rond zijn 50ste, heeft hij nog vele andere methoden en leraren ontmoet en onderzocht, waaronder de psychoanalyse, primal scream, Virgina Satir’s ‘family sculpting’, NLP, Erickson en nog veel meer. Hieruit ontwikkelde hij, beter is het om te zeggen, ontstond in zijn werk met groepen de opstellingen methodiek. Het ging toen nog alleen over familieopstellingen. In 1998 deed Bert voor het eerst een opstelling met Gunthard Weber over zijn organistie, dit was de geboorte van organisatie opstellingen.

Bert is op het moment 84 en er is een groep bezig hem voor te dragen voor de Nobel prijs voor de vrede. Meer informatie over Bert Hellinger en zijn werk vind je op www.hellinger.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.