Teambuilding met organisatieopstellingen

Tijdens een sessie op de hei met jouw team doen we eerst een ronde om te horen wat iedereen verwacht. Ook al heb ik een gesprek gehad met de directeur en de hrm-manager, het is belangrijk dat iedereen de tijd en aandacht krijgt om te zeggen wat ze willen. Ik neem jullie niet op sleeptouw, ik volg jullie bij wat jullie willen. Het zijn jullie vragen die mij de mogelijkheid geven om het krachtenveld van jullie team en organisatie te openen.

Na het eerste rondje, waarbij we een flap hebben vol geschreven met wat jullie verwachten, beginnen we het proces. Nog even tijd voor een kopje koffie of thee en dan gaan we aan de slag.

Nadat ik jullie gevraagd heb om te gaan staan, zeg ik heel rustig: “Loop nu eens rond, zonder veel na te denken en ga dan staan waar je voelt dat jouw plaats is in deze organisatie; in dit team. Neem de tijd om jouw positie te voelen, en laat je hierbij vooral leiden door je gevoel en minder door wat je hoofd ervan zegt.”

Na een wat lacherig en onzeker begin komt iedereen langzaam op zijn of haar plek te staan. Hoe nuchter de mensen soms ook zijn, iedereen voelt waar zijn of haar plek is. Vervolgens maken we een rondje waarbij we, zonder te oordelen, luisteren naar hoe ieder lid van het team zich daar voelt.

Vervolgens vraag ik: “Schrijf je naam en functie op een blaadje en leg dat onder je voeten. Ga dan op de plek van iemand anders staan om te voelen hoe dat daar voor jou voelt. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Nu is je kans om te voelen hoe het is om directeur te zijn.”

Op dat moment openbaart zich een bijzonder fenomeen. Jullie voelen echt alsof je die andere persoon bent. Het krachtenveld begint zichtbaar te worden en jullie worden steeds stiller. Er ontstaat een sfeer van respect voor het proces wat zich afspeelt. Iedereen begint te ervaren dat ze deel uitmaken van een groter geheel.

Ik vraag jullie vervolgens om vanaf die plek van de ander, te voelen of je daar nu nog goed staat of dat je naar een betere plek wilt verschuiven. Het is hierbij zo, dat je als het ware een energie voelt die jou beweegt. Je voelt op die plek van de ander beter de beweging van het krachtenveld.

Als dan iedereen op een betere positie staat als voorheen, maak ik weer een rondje. Hierbij vertelt de ander, die op jouw plek staat, vaak de essentie van hoe jij je werkelijk voelt. Dit proces gaat door, net zolang totdat iedereen zich helemaal goed voelt. Soms brengen we nog andere elementen in, zoals bijvoorbeeld de klant of de overheid. Kortom, wat ook maar nodig is voor jullie organisatie.

Over het algemeen is door de opstelling alles helder en duidelijk geworden, soms maken we nog een flap met de inzichten uit de opstelling. Soms verwerken we die in een missie/visie statement met bijbehorende waarden, afhankelijk van wat jullie willen. Deze gezamenlijke ervaring laat een diepe indruk achter, waar we stil van zijn en inspiratie uit putten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.