scheppen beschouwen

Uit de nieuwe aarde van Eckhard Tolle:

De uitgaande beweging in vorm komt niet met dezelfde intensiteit bij alle mensen tot uiting. Sommigen voelen het als een sterke drang om te bouwen, scheppen, betrokken te raken, iets te presteren een stempel op de wereld te drukken. Als ze onbewust zijn, neemt het ego het natuurlijk over en dat gebruikt dan de energie van de uitgaande cyclus voor zijn eigen doeleinden. Dat betekent echter ook een forse aderlating voor de creatieve energie die voor hen beschikbaar is, en steeds meer moeten ze bouwen op inspanning om te krijgen wat ze willen. Als ze bewust zijn, zijn de mensen waarin de uitgaande beweging zeer sterk is bijzonder creatief.

Contemplatief
Andere mensen leiden, als de natuurlijke expansie die gepaard gaat met groei is opgehouden, een uiterlijk onopvallend, schijnbaar passiever en relatief saai bestaan. Ze kijken van nature meer naar binnen en voor hen is de uitgaande beweging in vorm minimaal. Ze gaan liever naar huis dan uit. Ze hebben geen sterk verlangen om betrokken te raken bij de wereld of deze te veranderen. Al ze al ambities hebben, gaan die meestal niet verder dan iets te doen vinden waardoor ze een zekere onafhankelijkheid kunnen verwerven. Sommigen van die mensen vinden het moeilijk een plek in deze wereld te vinden waar ze passen.Sommigen hebben het geluk een beschermende niche te vinden waar ze een betrekkelijk beschut leven kunnen leiden met werk waardoor ze een vast inkomen hebben of met een eigen zaak. Sommigen voelen zich aangetrokken tot het leven in een spirituele gemeenschap of in een klooster. Anderen vallen uit de boot en leven aan de zelfkant van de maatschappij waarmee ze naar hun gevoel weinig gemeen hebben. Sommigen nemen hun toevlucht tot drugs omdat ze het leven in deze wereld te pijnlijk vinden. Weer anderen worden uiteindelijke spirituele genezers of leraren, dat wil zeggen leraren van zijn.
In vorige eeuwen waren ze waarschijnlijk contemplatief genoemd. Het lijkt erop dat er in onze beschaving geen plaats is. Maar op de opkomende nieuwe aarde is hun rol net zo belangrijk als die van de scheppers, de doeners en de hervormers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.